CURRICULUM VITAE

Samuel Lerer

Geboren in Zolkiewka (Polen), waar hij in zijn jeugd paarden verzorgde. In mei 1942 wordt hij door de SS met zijn hele familie naar Sobibor gebracht. Alleen hij en zijn broers werden voor werk geselecteerd en de rest van de familie verdween meteen in de gaskamers. In het kamp verzorgt hij de paarden en heeft daardoor meer bewegingsvrijheid dan de anderen.

Met organisator Feldhendler bevriend, werkte hij voor het Ondergrondse Comité als koerier.
Bij de vlucht na de opstand verliest hij zijn beide broers. Hij duikt onder bij een boer, waar hij zich negen maanden in het hooi verstopt.
Na de oorlog blijft hij korte tijd in Polen, waar het antisemitisme weer versterkt oplaaide. Drie van zijn vrienden waaronder Feldhendler werden vermoord en hij vluchtte naar Berlijn, waar hij een kleine juwelierszaak begint en met het verkopen van cigaretten op de zwarte markt wat bijverdiende. Daar, in 1949, ziet hij bij toeval op de markt in Kreuzberg de ‘Gasmeister van Sobibor’ lopen, die op het dak van de gaskamer het gas controleerde. Hij roept de politie en laat deze Bauer arresteren, waardoor het kamp Sobibor eindelijk in de publiciteit komt. Door de arrestatie van deze SS-er kon een reeks van processen tegen nazibeulen aangespannen worden. Hij getuigde tegen de kamp beulen Bauer, Gomerski en Frenzel.
In 1951 vertrekt Lerer naar de Verenigde Staten, waar hij in New Jersey een kruidenierszaak begint en later een taxi koopt. Hij was lange tijd taxichauffeur en reed daarna in een luxe limousine, waarmee hij zakenmensen vervoerde. Hij woont met zijn vrouw in New York.

vorige

blauw

 

tily Samuel Lerer