CURRICULUM VITAE

Jules Schelvis

Geboren 1921 te Amsterdam. Was voor de oorlog drukker van beroep. Trouwde in 1941 en werd met vrouw en familie op 1 juni 1943 naar Sobibor in Polen getransporteerd. Als enige van zijn transport, dat uit 3.006 Joodse Nederlanders bestond, overleefde hij de oorlog na een verblijf in negen kampen.
De nazis hadden altijd wel geschoolde mensen nodig en zijn drukkersvak heeft hem van het ene werkkamp naar het andere gebracht en meermalen zijn leven gered.
Tenslotte werd hij op 8 april 1945 door de franse troepen bevrijd in werkkamp Vaihingen (Duitsland). Jules' vrouw en schoonfamilie werden in Sobibor vermoord; zijn vader stierf in Oraniënburg. Zijn moeder en zuster overleefden de kampen.
Na de oorlog pakte hij zijn oude vak weer op en werkte bij het dagblad Het Vrije Volk, waar hij naderhand personeelschef werd. Hij heeft lange tijd geprobeerd ‘de oorlog van zich af te schudden’ zoals hij zelf zei, maar de laatste decennia stelt hij zich juist ten doel de herinnering aan de verschrikkingen in Sobibor levend te houden.
Jules Schelvis schreef diverse boeken over Sobibor; o.a. ‘Binnen de poorten’, ‘De geschiedenis van een transport’ en het standaardwerk ‘Vernietingskamp Sobibor’ dat ook in het Duits en Engels is vertaald.
Hij was nauw betrokken bij de nazi processen in Duitsland tegen Karl Frenzel, één van de beulen van Sobibor, waar hij in 1985 als ‘Nebenkläger’, mede aanklager werd erkend.
Ook is hij een van de Nederlandse mede-aanklagers in het proces tegen John 'Iwan' Demjanjuk die als bewaker in het vernietigingskamp Sobibor werkte.
Hij maakte een videofilm van interviews met 12 overlevenden en leverde de research voor onze documentaire ‘Opstand in Sobibor’. Op zijn initiatief kwam het monument Tekens in Westerbork tot stand. In 1999 richt Schelvis de Stichting Sobibor op, die reizen naar de vernietigingskampen organiseert i.s.m. het Duitse Bildungswerk Stanislaw Hantz en andere educatieve projecten.
Met zijn kennis over de 2de Wereld Oorlog geeft hij lezingen en begeleidt groepen scholieren. Recentelijk is hij benoemd  tot co-docent van prof. Houwink ten Cate aan de UVA, waar hij les geeft aan master studenten Geschiedenis. In januari 2008 kreeg Schelvis een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam.

 

vorige
blauw

 

tily Jules Schelvis