hollander

Huishoudens van Steen

een 16 mm filmdocumentaire
van Kees Hin

 

Met 'Huishoudens van Steen' laat regisseur Kees Hin aan de hand van een belangrijk hergebruik project een paar aspecten zien van problemen en oplossingen bij het hergebruiken van gebouwen complexen.

Het voormalige Wilhelmina Gasthuis (WG) in Amsterdam bleek het meest geschikt te zijn voor een informatieve en boeiende film, vooral ook door de originele vormgeving die Hin hanteerde.

Het initiatief kwam van Open Studio Producties i.s.m. met het Planologisch & Demografisch Instituut van de Universiteit van Amsterdam, dat ook de research deed.

Sinds het begin van de jaren 80 zijn door allerlei technologische ontwikkelingen talloze fabrieken en gezondheids instellingen leeg komen te staan. Sloop van deze gebouwen betekende veelal het verloren gaan van cultuurgoed en van een gevarieerde omgeving met historische dimensies. Oude gebouwen zijn vaak heel geschikt als woon- en werkruimte voor economisch zwakke groepen zoals bijv. studenten en kunstenaars. Bovendien is sloop vanuit milieu oogpunt niet goed.

Het WG - het grootste ziekenhuis van Amsterdam (en van heel Nederland) - bestond uit tientallen gebouwen op een terrein van meer dan 10 hectare. Kenmerkend voor dit ziekenhuis was de paviljoen structuur met veel groen tussen de gebouwen.  Tot het WG eind 1993 samen met het Binnengasthuis naar het  Academisch Medisch Centrum (AMC) vertrok, vormde het Wilhelmina Gasthuis bijna 100 jaar lang een enclave - een 'dorp' temidden van de Amsterdamse woonbuurt Oud-West.

Velen verzetten zich tegen het vetrekken uit de binnenstad van de twee belangrijkste ziekenhuizen, zoals de bewoners van Oud West, gebruikers, patiënten en ook Professor Durrer, de bekende Amsterdamse cardioloog, die er in geslaagd was fondsen bij elkaar te krijgen voor een eigen Hart kliniek en Eerste Hart Hulp (EHH). Het vertrek naar het AMC was een harde klap voor Durrer, daar in zijn visie de Cardiologische Kliniek absoluut in de binnenstad gevestigd moest zijn.

De herontwikkeling van dit gebied met behoud van een groot aantal oorspronkelijke ziekenhuisgebouwen heeft, ook internationaal, de aandacht getrokken.

naar top

blauw

 

Productie:
© Open Studio Producties
Regie:
Kees Hin
Camera:
Stef Tijdink

Scenario:

Stan Lapinski en Kees Hin

Idee-Research:
Pieter van der Graaf
Montage:
Danniel Danniel
Geluid:
Leo Fransen
m.m.v.:
Janne de Vries en alle bewoners en gebruikers van het WG-Terrein
Producent:
Lily van den Bergh voor OSP
Taal:
Nederlands
Ondertitels:
Engels
Lengte:
48'35''
Formaat:
16 mm, kleur / zwart-wit
Jaar:
1992
Distributie:
OSP


Uitgebreide credits

Met medewerking van

Muziek

Gesubsidieerd door

Sponsors

Comité van aanbeveling

Met dank aan